Statens Dykarskola - Räddningsdykare
Räddningsdykare, en utbildning till klass R dykare, dvs. räddningsdykning självförsörjande utan luft från ytan ned till 30meter, och luft från ytan ner till 40m. Kursen varar i 50 arbetsdagar, 10 veckor. Vid godkänd resultat ifrån utbildningen blir du certifierad som räddningsdykare med lätt utrustning ner till 40 meter.
Kursen är indelad i 3 moduler.
Modul A: Tre veckor grundläggande dykteori/bassäng praktik och kammardyk ned till 30, 60 meter.
Modul B: Fem veckor praktisk dykning. Självförsörjande dykning utan luftförsörjning från ytan ner till 30 meters djup och med luftförsörjning från ytan ner till 40 meters djup.
Modul C: Två veckor med utryckningsdykning. Denna del utgår på en brandstation för att få så realistiska övningar som möjligt. Med utryckningstest, snabb påklädning och stresshantering. Sedan får eleverna träning i friuppstigning i uppstigningstanken (UTT) på Haakonsvern.
Kursen startar med modul A, grundläggande dykteori. Vi startar från grunden, för vissa som går utbildningen har aldrig dykt förut. Efter några dagar teori, är det bassängen på Haakonsvern som står på tur för att bygga upp elevernas förtroende under vattnet. Totalt är man i bassängen under fyra veckor med eller utan dykutrustning. Varje dag läggs det in tuffa stafetter för att verkligen köra slut på eleverna, så i värsta fall fick man bära ut eleven. I denna del lägger man oxså in 30 & 60 meters kammardyk.
Efter 21 dagar med teori och bassäng, är då eleverna klara för modul B som är den praktiska dykdelen. Här skall eleven lära sig använda utrustningen och även kunna använda lättare verktyg under säkra förhållanden ned till 40 meter.
Vi startar upp med att lära eleverna dyka med luftförsörjning från ytan med KMB 18 B utrustning och träna på nödprosedurer. Även som ny elev går det ganska snabbt att lära sig arbeta under vattnet. Arbetet varierar mellan spika låder, demontera /montera flänsar och använda luftsäckar.
Senare i modulen går man över till självförsörjande utrustning som AGA/EXO 26 mask. Detta är den utrustning som eleverna mestadels kommer använda under så väl utbildningen och även när de kommer ut i verkliga livet på brandstationen. Vi går vidare med arbetsuppgifter som flänsskruvning, bultar och muttrar, sökmetoder.
I förbindelse med sökning, får vi hjälp av mindykartrupperna på Haakonsvern. Genom att sökuppdrag från polis och tullväsendet ofta sker är detta en stor del för räddningsdykaren. I denna modul för eleverna en grundlig utbildning i sök och sökmetoder.
De sista fyra dyken som genomförs i modul B är dyk ner till 30 meter med AGA mask och dykning ned till 40 meter med KMB 18 B med deco stopp på vägen upp. Så här långt i utbildningen har man genomfört 14 st dyk på olika nivåer och med olika svårighets grader.
Efter en teoretisk examen, är eleverna klara för att genomgå den sista delen i utbildning som räddningsdykare modul C. Denna genomförs på Bergens Brandförsvar med samarbeta av skolans dykansvarige. Utryckningstest, snabb påklädning och stresshantering är en del av de element man tränar. Under stresshanteringen tränas, snabb nedstigning, sök av saknat offer i dålig sikt, strömdyk, snabb uppstigning med förolyckad. Vidare med sökning av sektorer och parallella sök från land och båt, andväning av hydrauliska verktyg, bältes skärare, urtagning av offer under vatten m.m
Det som skiljer Räddningsdykare från Arbetsdykare är vanligtvis planläggningen, allt går i högt tempo, man vet inte vad som väntar en på olycksplatsen, man blir utsatt för stor press och psykisk belastning. Därför är det viktigt att alla har hög disciplin och att alla hjälper varandra för att kunna jobba i ett team.
Till modul C innehåller även övningar i uppstigningstanken (UTT) på Haakonsvern. Här tränar vi på fri uppstigning från 20 meter och även övning där du som dykare så snabbt som möjligt skall hämta upp ett offer på 20 meters djup. Vidare utbildas man i krishantering och med en krispsykolog som fokuserar på de belastningar man utsätts för vid utryckning och vid upplevelse av kritiska händelser. Eleverna besöker även Gades Institut (patologisk avd) för att se hur förolyckade ser ut och även vad man kan förvänta sig om man hittar en död person under vattnet.
Förutom utrykningutbildning med bil och båt sker även utryckning med helikopter.
Krav:
* God simkunnighet och vattenvana
* Genomfört grundskola och gymnasial utbildning
* Arbetslivserfarenhet, gärna praktisk yrkeskompetens
* Dykcertifikat (ej krav, men ger extra poäng)
* Stresstålig, uthållig, ödmjuk och pålitlig
* Fullgod syn
* God hörsel
Kurslängd:
10 veckor. Två kurser per år. Vårtermin (feb-maj/ Hösttermin (aug-nov).
Kurspris: 14.000 :-
Att vara räddningsdykare är ett krävande arbete, både fysiskt och psykiskt. Arbetsmiljön präglas ofta av ett tungt arbete med fysiska och psykiska situationer.